BlogWater drinken. Doet je kind dat voldoende?

Water drinken. Doet je kind dat voldoende?

Recente blogs

Als kind was ik gek op limonade. Limonade drinken was ook heel gewoon in ons gezin. Ik dronk liters met gemak en werd daardoor ook wel de limonadeslurper genoemd. Ik wist niet beter, ik dacht dat het normaal en stoer was. Limonade was in en uit huis altijd aanwezig. Ik mocht het hele dag door drinken. Ik kreeg ook limonadepakjes mee naar school, net zoals elk ander kind, want dat was stoer en lekker. Helaas heb ik hierdoor in bijna al mijn melkkiezen gaatjes gekregen en mijn immuunsysteem was erg zwak. Ik werd ouder en dacht bij mijzelf, dit moet niet oké zijn. Ik ging op onderzoek uit en werd bewuster van het feit dat er veel suiker in limonade zit en het niks goeds oplevert voor mijn lichaam. Naast dat het lekker is, heeft het alleen maar nadelen. Ik draaide op een gegeven moment de knop om en begon met het drinken van water. Het was wennen, want de smaak van water is niet zo zoet en lekker. Ik merkte wel dat ik niet veel water moest drinken om mijn dorst te lessen (wat eigenlijk ook de bedoeling is). Ik begon eerst met beetje siroop in mijn water te doen daarna bouwde ik het steeds af tot ik water met gemak kon drinken. Het begin was moeilijk maar ik accepteerde het voor een betere gezondheid.

Ik was ondertussen heel nieuwsgierig en bewust van het feit dat goede gezondheid belangrijk is. Daarom was ik begonnen met de studie voeding en diëtetiek . Mijn wens was om andere mensen te laten inzien en helpen met een gezonde leefstijl. Ook als ik later kinderen zou krijgen wil ik ze het juiste voorbeeld geven wat betreft gezonde leestijl. Ik wist toen ook één ding zeker. Als ik later kinderen zou krijgen dan zouden ze vaak water krijgen zodat ze het normaal zullen vinden. Paar jaar later was ik gezegend met een tweeling. Mijn doelen bleven nog hetzelfde. Ik zou ze moeten wennen en leren dat water lekker en gezond is. Als ouder moet je altijd in je achterhoofd houden dat jij een grote invloed hebt op je kind in zijn of haar keuzes. Met dit als insteek is mijn doel ook gelukt. Ze krijgen geen suikerrijke drankjes. Ze zijn inmiddels vier jaar en kennen ranja nauwelijks. Sapjes drinken ze ook niet graag omdat ze er niet aan gewend zijn. Ik leer ze ook waarom water drinken zo belangrijk is voor ons en waarom wij beter limonade kunnen laten staan. Het blijft een feit dat water drinken veel voordelen heeft en sapjes grotendeels nadelen. Ben jij het daar ook mee eens en ook bewust in? En vind je het nog steeds moeilijk? Lees dan verder want ik zal jullie de voordelen van water uitleggen en een aantal tips met jullie delen die kunnen helpen.

Ten eerste is water puur van de natuur. Geen bewerkte suikers die je tanden bederven en geen lege hoge calorieën die je lichaam binnenkrijgt waardoor je snel kan aankomen. Nee.. water is gezond en het beste dorstlesser. Het vult je maag goed. Bij suikerrijke dranken is dat niet het geval. Het levert veel energie maar vult je maag niet goed. Dat betekent dat je door blijft drinken en de energie eigenlijk voor niets is. Hierdoor kan je makkelijk overgewicht ontwikkelen en een slecht gebit krijgen. Water daarentegen bevat geen calorieën en scheidt afvalstoffen van je lichaam uit. Een kind zit nog in de groei en water speelt daarbij een belangrijke rol.  Een kind heeft ongeveer 5 tot 8 bekers van 200 ml nodig per dag. Dat klinkt veel en een kind zal niet gauw zelf om drinken vragen tot dat die gevoel van uitdroging krijgt. Daarom ben je als ouder verantwoordelijk om je kind te herinneren om te hydrateren. Om jou als ouder (of verzorger) te kunnen helpen heb ik de volgende tips:

Tip 1: Begin vroeg en moedig je kind aan. Laat je kind vanaf het begin wennen aan water zodat het voor hem/haar later gewoon lijkt. Als dat nu (nog) niet zo is. Bouw samen met je kind de suiker in dranken af en leer hem/haar waarom je dat gaan doen. Je kan eventueel ook samen met je kind fruitwater maken. Vries bijvoorbeeld een favoriet fruit in als ijsblokjes. Het water lijkt dan ineens ook wat vrolijker en door het fruit ook wat zoeter.

Tip 2: Wees het juiste voorbeeld voor je kind. Koop geen frisdranken en sappen en geef geen pakjes frisdrank mee naar school. Bied bij verschillende eetmomenten vaker water aan. Is het nog lastig om bij te houden hoeveel je kind heeft gedronken of hiervoor te motiveren? Daarvoor heb ik een handig hulpmiddel gemaakt. Deze kan je HIER downloaden. Gebruik het bijvoorbeeld als je inzicht wilt hoeveel je kind heeft gedronken en als je kind het lastig vindt om water te blijven drinken op verschillende eetmomenten.

Tip 3: Thee is ook een gezonde dorstlesser mits het zonder suiker is. Er zijn ook cafeïnevrije fruit theezakjes die geschikt zijn voor kinderen.

Tip 4: Neem overal water flesjes mee zodat je kind zich kan hydrateren tijdens een uitje of op bezoek. Geef je kind ook een waterfles mee naar school in plaats van pakjes drinken. Water zorgt ervoor dat je kind alert blijft in de klas en zich goed kan concentreren bij opdrachten.

Tip 5: Zoek samen met je kind een beker/ fles uit waar hij/zij het liefst uit zou willen drinken. Je kind zal extra aangemoedigd worden om uit zijn favoriete drinkbeker/fles te drinken.

Tip 6: Zorg ervoor dat het waterflesje of beker water in zicht en binnen handbereik is van je kind. Zo zal je kind zelf herinnerd worden om te drinken.

Deze blog is geschreven door onze (kinder)diëtist Inssaf Khamkhami.