BlogWaarom het meten van alleen het lichaamsgewicht onvoldoende is

Waarom het meten van alleen het lichaamsgewicht onvoldoende is

Recente blogs

Herken je dat je gezonder bent gaan eten en gaan sporten maar desondanks niet het gewenste resultaat terugziet op je weegschaal? Dit artikel gaat precies daarover. Want jouw lichaamsgewicht is slechts één maatstaf voor je resultaten en je algehele gezondheid. Dus onvoldoende om tot een conclusie te komen. Met alleen het meten van je lichaamsgewicht kan je niet het verschil zien of je bent aangekomen in vet of spiermassa.

Naast lichaamsgewicht is het ook belangrijk om te focussen op de ‘lichaamssamenstelling.’ Lichaamssamenstelling gaat nog een stap verder, het zegt niet alleen iets over de hoeveelheid vet in jouw lichaam, maar het meet ook welk percentage van je gewicht afkomstig is van vet, spieren en botten. Op die manier kan je je fitnessdoelen optimaler monitoren.

Daarnaast kan het jou ook helpen jouw voedingsbehoeften voor vetverlies en groei van spiermassa te bepalen. Maar ook om te informeren over de eventuele gezondheidsrisico’s waarmee je te maken kan krijgen.

Als je jouw lichaamssamenstelling kent, krijg je meer gedetailleerde informatie over jouw gezondheid. Twee mensen kunnen hetzelfde wegen, maar hebben vanwege hun lichaamssamenstelling heel verschillende behoeften met betrekking tot voeding en beweging.

Niet alleen voor fitnessdoeleinden

Lichaamsmetingen worden niet alleen maar uitgevoerd voor fitness doeleinden. Ook bij oudere mensen wordt vaak de lichaamssamenstelling gemeten. Naarmate het ouder worden verandert de lichaamssamenstelling. De vetmassa neemt toe en de spiermassa neemt af. Dit kan leiden tot ongewenste situaties zoals krachtverlies bij ouderen en andere kwetsbare situaties. Door de lichaamssamenstelling regelmatig te monitoren kunnen de voedingsadviezen (met name de eiwitbehoefte) daarop worden aangepast en verlies van spiermassa zo veel mogelijk worden geminimaliseerd.

Lichaamswater

Sommige mensen houden om verschillende redenen veel vocht vast (ascites of oedeem). Wanneer zij de wens hebben om af te vallen zakt de moed wel eens in de schoenen omdat het gewicht blijft schommelen. In dit geval is het dus ook belangrijk om het lichaamswater te meten en dit kan door het met van de lichaamssamenstelling.

Met welke apparaat kan de lichaamssamenstelling worden gemeten?

Er zijn verschillende manieren om de lichaamssamenstelling te bepalen. In de praktijk maken wij gebruik van Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA). Het is een apparaat dat jouw lichaamssamenstelling schat door de weerstand van jouw lichaam tegen een lage elektrische stroom, oftewel impedantie, te meten. Het gebruik van de BIA is pijnloos, snel en makkelijk.

Wil jij graag weten wat jouw lichaamssamenstelling is? Maak dan een afspraak bij één van onze diëtisten. De meting wordt vergoed door de zorgverzekeraar (let op: valt wel onder eigen risico).