Migranten kunnen te maken krijgen met specifieke voedingsproblemen, die voornamelijk te maken hebben met hun migratieachtergrond en de culturele verschillen tussen hun oorspronkelijke land en Nederland. Diabetes en hart- en vaatziekten zijn twee veelvoorkomende voedingsproblemen onder migranten in Nederland.
Diabetes
Migranten van niet-westerse afkomst hebben een hogere kans op diabetes type 2. Dit komt onder andere door een combinatie van genetische factoren en leefstijlfactoren, zoals ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging. Ook kan de migratie zelf zorgen voor veranderingen in het eetpatroon en de mate van lichaamsbeweging. Zo is het in sommige culturen niet gebruikelijk om te gaan sporten of de fiets nemen in plaats van de auto. In sommige culturen wordt bijvoorbeeld ook veel zoetigheid gebruikt in gerechten en dranken, en kan er minder aandacht zijn voor gezonde voeding. Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes.
Huisartsen krijgen twee- tot driemaal zo vaak te maken met diabetes mellitus type 2 bij Turken en Marokkanen dan bij Nederlanders.
Hart- en vaatziekten
Ook hebben migranten van niet-westerse afkomst een hogere kans op hart- en vaatziekten. Dit komt wederom door een combinatie van genetische factoren en leefstijlfactoren, zoals ongezonde voeding, roken en een gebrek aan lichaamsbeweging. Daarnaast kan er in sommige culturen minder aandacht zijn voor gezonde voeding en kan er juist veel zout en verzadigd vet worden gebruikt, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
Uit een Amsterdams onderzoek blijkt dat de prevalentie van hart- en vaatziekten bij Turken hoger is dan bij autochtone Nederlanders. Het is bekend dat er onder migranten met een Turkse afkomst vaker wordt gerookt vergeleken met andere groepen niet-westerse migranten in Nederland.
De rol van diëtisten
Diëtisten kunnen een belangrijke rol spelen in het begeleiden van migranten met voedingsproblemen. Door rekening te houden met culturele verschillen en de persoonlijke situatie van de migrant, kan een diëtist een passend voedingsadvies geven en helpen bij het aanpassen van het voedingspatroon. Ook kan er rekening gehouden worden met eventuele taalbarrières en kan er gezorgd worden voor vertalingen van informatie.
Kortom, migratie kan zorgen voor specifieke voedingsproblemen bij migranten, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten. Diëtisten kunnen een belangrijke rol spelen in het begeleiden en adviseren van migranten bij het aanpassen van hun voedingspatroon en het verminderen van deze gezondheidsrisico’s.
In onze praktijk hebben wij diëtisten die Turks, Marokkaans en Arabisch spreken en bekend zijn met verschillende eetculturen. Om begeleid te worden door één van onze diëtisten kunt u contact met ons opnemen.