Blog“Ik heb een traag werkende schildklier, kan niet afvallen..”

“Ik heb een traag werkende schildklier, kan niet afvallen..”

Recente blogs

In de praktijk krijgen wij bijna dagelijks cliënten die een verminderde werking van de schildklier hebben. Vaak gebruiken ze hiervoor ook een medicatie. Onderzoeken laten zien dat het vaker voorkomt bij vrouwen vergeleken met mannen. Dit kunnen wij zeker bevestigen gezien onze vrouwelijke cliënten hier vaker last van hebben. Vaak schrijven ze hun gewichtstoename en/of “moeizaam” gewichtsverlies ook toe aan de traag werkende schildklier. Alhoewel dit zeker mogelijk is hoeft dit niet altijd zo te zijn. Gezonde leefstijl, denk aan gezond eten en bewegen, is zeer belangrijk om op gewicht te blijven en/of te kunnen afvallen.

In dit blog lees je wat een traag werkende schildklier is, wat de oorzaken en de symptomen zijn en hoe je voeding eruit moet zien.

Wat is een traag werkende schildklier, oftewel in het medisch “Hypothyreoïdie”?

Om het heel simpel te zeggen maakt de schildklier te weinig schildklierhormonen aan bij een traag werkende schildklier.

De schildklierhormonen zijn: thyroxine (afgekort tot T4) en tri-jodothyronine (afgekort tot T3). Kortom; T4 en T3 dus. De schildklier produceert deze hormonen en geeft het af aan het bloed zodat het zijn werking kan doen in het lichaam.

Ligging van de schildklier.

Wat doen deze hormonen precies in het lichaam?

De schildklierhormonen hebben een stimulerende invloed op de stofwisseling. Ze helpen dus het spijsverteringsstelsel harder werken. Hoe hoger de stofwisseling, hoe meer energie.

De oorzaken van een traag werkende schildklier

Ziekte van Hashimoto: een auto-immuunziekte van de schildklier;

Ontsteking van de schildklier;

Aangeboren afwijking van de schildklier;

Chirurgische verwijdering van een deel of de gehele schildklier;

Bestralingsbehandeling;

Gebruik van sommige medicatie;

Chronische stress;

En niet minder belangrijk: crash diëten. Aan dit onderwerp willen wij een speciale blog richten. Volgt.

Wat zijn de symptomen van een traag werkende schildklier?

Op het moment dat de schildklier deze hormonen niet of onvoldoende kan aanmaken kunnen zich de volgende symptomen voordoen;

Gewichtstoename: vooral omdat de stimulerende invloed op de stofwisseling afneemt en het spijsverteringsstelsel vertraagt;

Vermoeidheid: door de afname van stofwisseling komt er ook minder energie vrij. Dit kan leiden tot vermoeidheid;  

Gewrichts- en spierpijn: bloedtoevoer naar de spieren is verminderd, waardoor afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Dit veroorzaakt spierpijn;

Droge huid of droog, dunner wordend haar;

Zware of onregelmatige menstruatie: door de verminderde stofwisseling (dus minder energie) worden de eierstokken minder voorzien van energie die ze nodig hebben om te ovuleren;

Depressie: te weinig T3 kan depressieve klachten veroorzaken.

Dit zijn enkele voorbeelden van de meest voorkomende symptomen. Met de juiste leefstijl kunnen symptomen worden beperkt en of verholpen.

Wat je hoort te eten bij een traag werkende schildklier

Om gewichtstoename te voorkomen en/of gewicht te verliezen is het belangrijk op de energie inname te letten en natuurlijk ook de energie verbranding. Deze moeten in de juiste balans zijn.
Maar ook voor een betere ondersteuning van de schildklier is het goed om aandacht te besteden aan de juiste voeding.

Voeding met jodium: voornamelijk in vis en zeevruchten. Daarnaast wordt er in Nederland jodium toegevoegd aan brood. Maar ook zuivel en eieren zijn een goede bron van jodium.

Voeding met selenium: noten, orgaanvlees en zeevruchten zijn een goede bron van selenium. Maar ook rood vlees, gevogelte en eieren zijn dagelijkse voedingsmiddelen die gebruikt worden welke een goede bron zijn van selenium.

Voeding met zink: schaaldieren, noten en zaden, eieren, volkoren granen, peulvruchten, vlees en zuivel zijn goede bronnen van zink.

Eiwitrijke voeding: Eiwitrijke voeding voorziet je van aminozuren, waaronder het aminozuur tyrosine. Eén van de belangrijkste bouwstoffen van je schildklierhormonen. Daarnaast zorgt eiwitrijke voeding voor een goede verzadiging waardoor je niet snel honger krijgt en niet onnodig gaat snacken. Hiermee kan je gewichtstoename voorkomen.

Groenten en fruit: bevatten verschillende vitamines en mineralen, antioxidanten en vezels die zorgen voor snelle verzadiging en een gezonde darmwerking.

Volkoren granen en zaden: zijn bronnen van verschillende vitamines en mineralen en zijn volkoren granen een goede keus voor gezonde koolhydraten.

Wil jij weten hoe jouw persoonlijke voeding eruit hoort te zien?

Onze diëtisten helpen jou graag. Neem contact op met de praktijk of schrijf je direct in via de volgende link.

https://agenda.evry.nl/nieuweClient.php?evryKlantnr=425700001