BlogDeze 7 voedingsmiddelen kan je beter vermijden bij een traag werkende schildklier

Deze 7 voedingsmiddelen kan je beter vermijden bij een traag werkende schildklier

Recente blogs

Traag werkende schildklier, ook wel ‘hypothyreoïdie’ genoemd, is een veel voorkomende aandoening voornamelijk bij vrouwen. Eerder hebben wij een artikel geschreven over wat het precies is en de symptomen. Maar ook wat je juist wel moet eten wanneer je een traag werkende schildklier hebt.
In dit artikel vertellen wij jou welke voedingsmiddelen je beter kan vermijden.

1. Voedingsmiddelen die “Goitrogenen” bevatten

Goitrogenen zijn stoffen die de productie van schildklierhormonen kunnen verstoren. Ze zorgen er ook voor dat de schildklier opzwelt. Consumptie van voedingsmiddelen met goitrogenen kan hypothyreoïdie verergeren. Goitrogenen komen voor in de volgende voedingsmiddelen: Soja en sojaproducten, in bloemkool, broccoli, spruitjes en kool.

2. Suikerrijke voeding

Eén van de symptomen van hypothyreoïdie is een vertraagde stofwisseling. Dit kan gewichtstoename veroorzaken als er niet op de voeding wordt gelet en/of beperkingen worden opgelegd. Suikerrijke voedingsmiddelen zijn vaak hoog in calorieën en bevatten vrijwel geen nuttige voedingsstoffen voor het lichaam en kunnen daarom beter worden vermeden. Hierbij kan je denken aan: taarten en cakes, koekjes en reepjes, chocolade (tenzij het min. 80% puur is) en bonbons, ijs en andere desserts.

3. Alcohol

Alcohol lijkt een giftig effect te hebben op de schildklier en onderdrukt het vermogen van het lichaam om schildklierhormoon te gebruiken. Volgens een onderzoek kan alcoholgebruik grote schade aanrichten aan zowel de schildklierhormoonspiegels in het lichaam als het vermogen van de schildklier om hormonen te produceren.

4. Geraffineerde granen

Hierbij kan je denken aan witbrood en witte pasta. Omdat bij mensen met hypothyreoïdie vaak ook darmproblemen optreden kunnen ze beter kiezen voor volkoren granen. Volkoren granen bevatten meer vezels en zijn minder bewerkt. Wel is het bij vezelrijke voeding belangrijk dat de medicatie voor schildklier minstens 3 uur voor of minstens 3 uur na de maaltijd moet worden ingenomen. De reden is dat de vele hoeveelheid vezels de opname van de medicatie kunnen verstoren.

5. Frituur

Vetten kunnen het vermogen van de schildklier om hormonen te produceren verstoren. Ook belemmeren ze de opname van de medicatie. Het is daarom beter om gefrituurd voedsel te vermijden. Maar ook vette vleessoorten en mayonaise dienen zo veel mogelijk te worden beperkt. Tijdens koken is het goed om zuinig te zijn met het gebruik van boter en olie.

6. Koffie

Het is geen goed idee om direct na het innemen van je medicatie voor schildklier koffie te drinken. Het beste is om zeker minstens een half uur te wachten.
Uit onderzoek is gebleken dat cafeïne de absorptie van schildklierhormoonvervanging blokkeert.

7. Sterk bewerkte voedingsmiddelen

Mensen met hypothyreoïdie hebben een verhoogde kans op hoge bloeddruk. Sterk bewerkte en of verpakte voedingsmiddelen bevatten over het algemeen veel zout, dat betekent dus een hoge natriumgehalte. Daarnaast zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen over het algemeen ongezond. Ze bevatten of te veel suiker en of te veel zout.