BlogDe 5 gezondheidsvoordelen van gefermenteerde groenten

De 5 gezondheidsvoordelen van gefermenteerde groenten

Recente blogs

Gefermenteerde groenten zijn populair en geliefd in meerdere landen. In iedere cultuur worden verschillende soorten groenten ingelegd. Vroeger werd dit vooral gedaan om de voorraden groenten op een veilige manier op te slaan, want de mogelijkheden die we nu hebben om groenten op te slaan waren er toen niet. Dit heeft natuurlijk geresulteerd in zeer gezonde pickles waar we de dag van vandaag nog van genieten. Lees gauw verder voor de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde groenten.

Versterkt de microbiota

Lacto-gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een belangrijke bron van probiotica en prebiotica. Door ze toe te voegen aan onze voeding, helpen ze onze spijsvertering en gezondheid te ondersteunen en te versterken. De spijsvertering is grotendeels afhankelijk van de microbiota, ook wel het tweede brein genoemd.
De microbiota verzamelt alle bacteriën, gisten en andere micro-organismen die op en in ons lichaam leven, meer dan honderdduizend miljard micro-organismen. Daarnaast speelt de microbiota een rol in het afweersysteem van het lichaam, bij de regulering van de bloeddruk en bij de vertering van voedsel.

Bevordert en vergemakkelijkt je spijsvertering

De probiotica die tijdens de fermentatie worden geproduceerd, kunnen helpen de balans van vriendelijke bacteriën in je darmen te herstellen en kunnen sommige spijsverteringsproblemen verlichten. Er zijn aanwijzingen dat probiotica de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen verminderen. Om deze redenen kan het nuttig zijn om gefermenteerd voedsel aan jouw voeding toe te voegen als je regelmatig last hebt van darmproblemen.
Daarnaast zijn groenten beter verteerbaar wanneer deze gefermenteerd zijn. In feite ‘verteren’ melkzuurbacteriën voedsel voor ons tijdens de fermentatie. Ze creëren enzymen en breken enkele van de grote moleculen af ​​die moeilijk door ons spijsverteringsstelsel kunnen worden opgenomen.
Door fermentatie worden onder meer koolhydraten verminderd, evenals enkele componenten (oligosachariden) die winderigheid en spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Draagt bij aan de mentale gezondheid

Enkele onderzoeken hebben de probiotische stammen Lactobacillus helveticus en Bifidobacterium longum in verband gebracht met een vermindering van de symptomen van angst en depressie. Beide probiotica worden aangetroffen in gefermenteerd voedsel.

Draagt bij aan het verminderen van risico’s op hart- en vaatziekten

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn in verband gebracht met een lager risico op hartziekten. Probiotica kunnen ook de bloeddruk enigszins verlagen en het totale en ‘slechte’ LDL-cholesterol helpen verlagen.

Versterkt je immuunsysteem

De bacteriën die in je darmen leven, hebben een aanzienlijke invloed op je immuunsysteem. Vanwege hun hoge probiotische gehalte kunnen gefermenteerde voedingsmiddelen het immuunsysteem een ​​boost geven en het risico op infecties zoals verkoudheid verminderen.