GezondheidBabyAfvallen na de bevalling: feiten op een rij

Afvallen na de bevalling: feiten op een rij

Recente blogs

In onze diëtistenpraktijk krijgen wij regelmatig verse moeders die graag zo snel mogelijk willen afvallen van hun zwangerschapskilo’s. Wij kunnen begrijpen dat extra gewicht dan voorheen niet comfortabel is. Maar ook hier geldt dat een snelle gewichtsverlies niet gewenst is. Vooral niet na een zwangerschap waarbij je lichaam enorm energie heeft moeten vreten en ook nog eens energie nodig heeft om voor jezelf en je baby te kunnen zorgen.

Wat is dan een normale gewichtsverlies na de bevalling?

Je kan na de bevalling 6 tot 12 maanden plannen om terug te keren naar je gewicht voor de zwangerschap. Dit is normaal en gezond. De meeste vrouwen verliezen de helft van hun zwangerschapskilo’s binnen 6 weken na de bevalling. De rest volgt dan in de maanden erna.

Dingen die ja absoluut niet moet doen na een bevalling.

Ga niet lopen crash diëten. Met een crash dieet is het onmogelijk om voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is voor zowel jezelf als je pasgeboren baby niet gunstig. Met crash diëten zie je dat mensen vaak in het begin snel kilo’s afvallen maar dit is meestal in vocht. Bovendien bestaat er een groter kans dat je spiermassa verliest in plaats van vetmassa wat zeer ongunstig is.

Ga ook niet diëten volgen waarbij je bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen moet weglaten. Zoals een keto-dieet wat zeer laag is in koolhydraten. Dit kan zeer vervelende gevolgen hebben voor jouw als een pas bevallen moeder.  

Wat is een gezonde manier voor gewichtsverlies na de bevalling?

Gezond eten en bewegen. Het is niet de bedoeling dat je kort na de bevalling met een hoge intensiteit gaat sporten. Maar langzaam opbouwen is hierbij enorm belangrijk. We raden je daarom ook aan om eerst in gesprek te gaan met een professional. Bijvoorbeeld een gecertificeerde personal trainer of een fysiotherapeut.

Vergeet niet dat je met het geven van borstvoeding ook flink calorieën verbrand. Dit helpt dus om makkelijker gewicht te verliezen.

Hoe ziet een gezonde voeding eruit?

Zo min mogelijk geraffineerde producten en zo veel mogelijk verse en onverpakte voedingsmiddelen. Denk aan groenten, fruit, volkoren graanproducten, zuivel en onbewerkt vlees, vis en kip.

Ieder persoon heeft een eigen energiebehoefte (calorie-behoefte). Het beste is ook om jouw voedingsplan te bespreken met een diëtist. Die kan jou een voedingsplan op maat bieden en jou coachen gedurende jouw gezondheidsreis.

Een voorbeeld dagmenu (de hoeveelheden verschillen per persoon):

Ontbijt: bakje volle kwark + 4 eetlepels ongezoete muesli + 1 stuk vers fruit

Tussendoor: kopje thee + 2 stuks gedroogd fruit en handje noten

Middag: 2 snee volkorenbrood + laagje boter. Belegsoorten: plakje kaas, laagje hummus of andere maza soorten met gegrilde groenten, rauwkost, 100% pindakaas, roomkaas, cottagecheese, (gebakken) eitje.

Beker melk, karnemelk of kefir.

Tussendoor: 1 snee volkorenbrood met beleg + 1 stuk vers fruit.

Avondmaaltijd: volkoren pasta met kipfilet, groenten en room. Met een rauwkostsalade ernaast met dressing (azijn/olijfolie).

In de loop van de avond: bakje/beker zuivel.