BlogKill the winter: met deze 7 tips blijf jij de baas over...

Kill the winter: met deze 7 tips blijf jij de baas over je lijf

Recente blogs

We geven jou in deze blog 7 tips hoe je de baas kan zijn over je lichaam en geest.

Winter staat voor de deur. Over 3 dagen gaat de klok met een uurtje achteruit. Dit kan gevolgen hebben voor het lichaam en het geest. De lichamelijke en mentale veranderingen die meestal optreden zijn onder andere gewichtstoename, minder beweging, vermoeidheid, slaapproblemen, stress en depressieve gevoelens.

 1. Werk aan je weerstand
  Voor een sterke weerstand heb je voedingsstoffen nodig. Denk aan de belangrijke vitamines en mineralen. Wanneer je volwaardig eet is het vaak niet nodig om supplementen te nemen. Omdat wij ook maar mensen zijn schieten we soms tijd tekort om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Om dit te voorkomen en je lichaam goed te voeden is het handig om te werken met weekmenu’s. Maak voordat je boodschappen gaat doen voor de hele week, een weekmenu. Aan de hand daarvan doe je de boodschappen. Dan heb je alles in huis waardoor je al een stap dichter bent bij volwaardig eten. Wil je weten hoe een volwaardig voeding er voor jou uit kan zien? Aarzel dan niet en neem contact op met één van onze diëtisten. Die kunnen jou helpen bij het opstellen van een volwaardige voedingsplan.
 2. Drink voldoende water
  Als je plas geel is betekent het dat je aan het uitdrogen bent. In de winter krijgen we van onze cliënten vaak te horen dat ze geen dorst hebben en daardoor niet snel aan water denken. En dat is een probleem. Want in de koude dagen heb je net zo veel vocht nodig als in de warme zomer. Daarnaast moet het lichaam de afvalstoffen kwijt door middel van urine. Wanneer dit onvoldoende mogelijk is kunnen er klachten optreden als hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. In de kille winter willen we onszelf vooral niet slap en lui voelen. Dus drinken dat water, 2 LITER.
 3. Slaap op tijd
  De avonden zijn langer waardoor Netflixen net wat interessanter wordt. Lekker onder een dekentje kruipen en je beseft niet dat je al 5 afleveringen van je favoriete serie erop hebt zitten. Te veel schermtijd kan de slaapkwaliteit beïnvloeden. Daarnaast leidt het ook tot meer snacken in de avond waardoor je sneller kan aankomen. Probeer daarom een slaapschema te maken en je daaraan te houden. Een nachtrust van 8 uur doet wonderen in de winter.
 4. Kom van die bank af
  Naar de sportschool in de koude winter is soms niet echt aantrekkelijk. Maar als je er eenmaal bent voelt het weer enorm goed. Voor je weerstand en gezonde gewicht blijf je ook in de winter lekker bewegen. Doe vooral het soort beweging dat bij jou past en niet omdat anderen het ook allemaal doen.
 5. Vitamine D
  Jouw zonnetje in de winter. Vooral bij niet-westerse migranten kunnen er vitamine D tekorten optreden. Neem je dagelijkse dosis vitamine D. Je kan het beste kiezen voor een D3 welke beter wordt opgenomen door je lichaam. Voor vitamine D advies kan je je ook laten informeren bij één van onze diëtisten.
 6. Spreek vaker af met geliefden
  Ga je zelf vooral niet opsluiten maar zoek je vrienden op. Sociale omgeving waar je energie uit haalt is zeer belangrijk voor je mentale welzijn. Denk nog eens na voordat je de koffie uitnodiging van je vriendin afslaat.
 7. ONTSPANNEN!
  Met grote letters en een uitroepteken. Door de drukte en kortere dagen kan het voelen alsof je tijd tekort komt. Vergeet niet je me-time in te plannen. Spreek met jezelf af en doe waar je zin in hebt en leuk vind om te doen. Bijvoorbeeld naar de spa, sauna of een heerlijke wandeling in het natuur.