Blog7 tips om gezond eten simpeler te maken

7 tips om gezond eten simpeler te maken

Recente blogs

Wij weten allemaal dat gezond eten belangrijk is en streven er ook graag naar. Van de andere kant is het ook menselijk en logisch dat we soms tijd tekort schieten om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Met deze tips ben je de tijd voor en voed jij je lijf met voedzame maaltijden. Geen excuses!

Tip 1: Maak een weekmenu op een vaste dag in de week.

Kies een vaste dag in de week en maak een weekmenu voor de nieuwe week. Om een voedzame menu samen te stellen kan je de “categorie” methode toepassen. Dat betekent dat je de koolhydraten, eiwitten en groenten gaat verdelen in categorieën.

Een voorbeeld maaltijd voor de lunch: gekookte quinoa (koolhydraten) – gegrilde aubergine en courgette (groenten) – gegrilde kip (eiwitten).

Zo weet je zeker dat je een voedzame maaltijd aan het samenstellen bent. Een ander tip is dat je de verse groenten in de eerste 3-4 dagen gaat opnemen in het weekmenu om te voorkomen dat ze gaan verrotten en je ze niet meer kan gebruiken. Kijk vooral welke groenten eerder bederven en gebruik dat als eerst in je weekmenu.

Tip 2: Maak een boodschappenlijst aan de hand van het weekmenu.

Nadat je het weekmenu hebt samengesteld ga je kijken wat je al in huis hebt en wat er nog gekocht moet worden. Doe op tijd de boodschappen zodat je alles voor de nieuwe week in huis hebt.

Tip 3: Haal je boodschappen en vooral niet de dingen die NIET op je lijst staan.

Wanneer je boodschappen doet focus je je alleen op de lijst. Wat niet op de lijst staat gaat ook niet mee. En ga niet boodschappen doen wanneer je honger hebt. Niet doen.

Tip 4: Investeer in vershoudddoosjes voor in de koelkast.

Wij zijn fan van bewaardoosjes. Voedingsmiddelen blijven langer goed waardoor je ook voedselverspilling kan voorkomen. Je kan indien gewenst ook je maaltijden deels voorbereiden en in vershouddoosjes bewaren in de koelkast. Bijvoorbeeld alvast de kip marineren, eieren koken, etc. Scheelt enorm veel tijd en energie wanneer je thuiskomt van een lange werkdag. Dat gevoel is heerlijk en niet te omschrijven. Niet alleen voor werkende mensen, het is gewoon ideaal voor iedereen. Maar ook om groenten en fruit in te bewaren. Bijvoorbeeld deze vershouddoosjes bij de blokker, je vind ze in verschillende afmetingen. Ook handig stapelbaar in de koelkast. Of ga gelijk voor deze 18-delige set. Heb je gelijk alle formaten in huis 😉

Tip 5: Snijd je groenten voor op een vaste dag.

Omdat je al weet wat je gaat eten in de nieuwe week, is het goed om alvast de groenten voor te snijden. Bijvoorbeeld je gaat koolsalade maken met wortel; dan kan je alvast de kool gaan snijden en in vershouddoosjes bewaren. De wortel kan je ook alvast gaan raspen en bewaren. Wanneer het op menu staat, doe je ze samen in een mengbakje, dressing erbij en smullen maar. Maar ook bijvoorbeeld als je wokgroenten wil maken. Snijd alvast de paprika’s in reepjes, de wortels in dunne reepjes, etc. Binnen een minuut heb je alle groenten in de wokpan.  

Tip 6: Richt je keuken “gezond” vriendelijk in.

Zorg ervoor dat de meest gebruikte producten op voorhand staan. Heb je voor het ontbijt kwark met havermout, noten en fruit staan op je weekmenu? Zorg er dan voor dat het pot met havermout en noten in zicht blijven en dat je niet veel moeite hoeft te doen om er bij te komen. Dus niet onderaan de kast achterin. Geloof mij dit motiveert niet. Kijk wat je het meeste gebruikt of gaat gebruiken en zorg ervoor dat die producten in zicht blijven. Je kan er ook voor kiezen om leuke glazen potten te kopen waardoor je de meest gebruikte producten in zicht kan bewaren. Wij zijn fan van deze voorraadpotten. Het is minimalistisch waardoor het niet veel ruimte inneemt en ze zijn ook nog eens echte eye-catchers. Als je nog een stap verder wil gaan kan je deze dispenser proberen. We love it!

Tip 7: Gebruik handige gadgets voor de keuken voor meer plezier en gemak.  

Een gezonde maaltijd voor jezelf klaarmaken is leuk! Je maakt tijd voor jezelf en voed je lichaam ook met essentiële voedingsstoffen. Wij zien dit als een quality time en selfcare moment. En dat is het ook. Dit kan je nog een boost geven door de juiste gadgets in huis te halen die het voor jou makkelijker maken gezonde maaltijden voor te bereiden. En het werkt enorm motiverend. Check bijvoorbeeld deze mini food processor. Of deze multifunctionele groentesnijder.

Lees ook: 10 tips voor drukke mensen die gezonder willen eten