Sinds ik moeder ben geworden van mijn tweeling jongens moest ik creatiever zijn om mijn kinderen voedzaam te voeden. De baby tijd was makkelijk. Ik stoomde en pureerde elke dag genoeg groenten en die aten ze gemakkelijk op. Ik was heel trots en tevreden dat ze voldoende vitamines en mineralen binnen kregen. Maar.. dat was niet voor lang helaas. Vanaf het 2e jaar begon de peuterpuber fase. Alles was nee.. Ik werd er helemaal niet goed van en het belangrijkste waar ik niet tegen kon was het weigeren van groenten. Ik schakelde de knop om en moest creatiever zijn om ze toch groenten te laten eten. De moeite en inzet zijn het waard geweest want nu eten ze gelukkig meer groenten en vinden het weer lekker. Ik weet dat er ouders zijn die ook moeite hebben om hun kind groenten te laten eten daarom deel ik uit ervaring graag 10 tips die wellicht ook voor jullie kan helpen. Hopelijk zal je kind ook voldoende groenten eten. Want de moeite is het helemaal waard als jij je kind gezond ziet opgroeien.
Tip 1: Wees het voorbeeld!
We beginnen met een belangrijke tip. Wees een goed voorbeeld voor je kind. Kinderen bootsen vaak hun ouders na. Alles wat ze bij hun ouders zien willen ze ook. Neem bijvoorbeeld tijdens het TV kijken als tussendoor reepjes paprika’s. Ga naast hun zitten en neem een hap. Laat zien dat je daarvan eet. ‘’Mijn’’ bord wordt kort daarna door mijn kinderen helemaal leeg gegeten. Neem voor jezelf daarna je eigen snack groenten.
Tip 2: Maak een Groentemand
De meeste gezinnen hebben wel een fruitmand op tafel die zichtbaar is. Probeer ook groenten zichtbaar te maken op tafel en binnen handbereik. Bijvoorbeeld een bak snoeptomaten, snack wortels en snack paprika’s. Het zal dan verleidelijker, makkelijker en normaal worden om groenten te snoepen.
Tip 3: Maak gepureerde groentensoep
Maak soep met als hoofdingrediënten groenten. Pureer de groenten fijn zodat het niet zichtbaar is in de soep. Mijn kinderen eten het altijd met gemak op.
Tip 4: Beperk groenten niet alleen tot de warme maaltijd
Geef groenten ook tijdens ontbijt, lunch en als tussendoor. Beleg bijvoorbeeld het brood van je kind met groentespread en salade. Gaat je kind al naar school? Doe dan ook voldoende snack groenten in zijn/haar lunchbox. Laat na schooltijd merken dat je heel trots bent dat zijn/haar trommel helemaal leeg is. Mocht je kind zijn/haar trommel niet leeg gegeten hebben, zet dan de trommel open op de tafel zodat je kind er verder van kan eten. Blijf de groenten aanbieden op elke moment van de dag en geef niet op!
Tip 5: Geef complimenten
Geef tijdens het avondeten eerst groenten. Geef complimenten en laat zien dat je trots bent dat je kind de groenten heeft opgegeten. Je zou bijvoorbeeld ook een beloningskaart kunnen maken.
Tip 6: Benoem de magische voordelen van groenten
Benoem de groenten die jij je kind geeft en vertel je kind waarom deze groenten belangrijk zijn voor ons lichaam. Als voorbeeld gaf ik mijn kinderen snackwortels en vertelde dat het heel goed is voor hun ogen en dat ze dan super ogen krijgen en bijvoorbeeld goed in het donker kunnen zien net als katten. Sindsdien eten ze heel graag wortels en geven dan aan dat hun ogen heel goed zijn dankzij de wortels 😉
Tip 7: Laat je kind de groenten voorsnijden
Laat je kind helpen of meekijken met het avondeten. Hierdoor raakt je kind nieuwsgierig. Laat je kind bijvoorbeeld bij het snijden van paprika ook proeven. Door zijn/haar nieuwsgierigheid zal er graag geproefd worden.
Tip 8: Bedenk een spel bij het eten van groenten
Wees creatief. Verzin bij elke groenten op hun bord een verhaaltje of een leuk spel. In het begin wilden ze niks weten van spruitjes, broccoli en bloemkool. Bij spruitjes speelden wij een leuk spel. Spruitje was een voetbal die ik moest schieten in de goal (hun mondje). Dat ging met een snelheid of een gek beweging richting hun goal in. Dat vonden ze helemaal geweldig en aten de spruitjes met plezier op. Met broccoli en bloemkool hadden we verzonnen dat het magische bomen zijn die je superkrachten geven die je heel sterk en energieker maken. Nou, ik zal jullie vertellen dat ging met plezier in hun mondje. Ik gaf daarna als compliment dat ze er zo sterk uitzagen als papa of en heldenfiguur zoals hulk. Ze spandden met trots hun armen om vervolgens hun spierballen te tonen.
Tip 9: Groenten verstoppen
Verwerk de groenten onzichtbaar in het eten. Mix bijvoorbeeld groenten door de pastasaus of mix wat fijngesneden groenten in gehaktballen of een omelet.
Tip 10: Leg samen een moestuin aan
Maak je kind extra nieuwsgierig om thuis of in de tuin een groenten plant te verbouwen. Laat je kind samen met jou het plant verzorgen en vertel dat het plant ons cadeautjes gaat geven als je goed voor het plant zal zorgen en wij daarna lekker van de cadeautjes kunnen smullen. Verzin samen met je kind een grappige naam voor zijn plant. Je kind zal met trots proeven en eten van zijn eigen gemaakte groenten.
Tadaa dat waren de tips die bij ons geholpen hebben. Wees creatief. Geduld en doorzettingsvermogen zijn ook erg belangrijk. Heb jij de tips gevolgd? Vertel je ervaring of vertel ons als jij ook een belangrijke tip hebt die bij je kind geholpen heeft. Volg ons voor nog meer handige tips over het stimuleren van gezond eten voor je kind.
Dit blog is geschreven door Inssaf Khamkhami. Inssaf is diëtist bij Nutry en is gespecialiseerd in voeding bij kinderen.